Ieder broodje in Apeldoorn is een gerecht en ieder onderdeel bereiden we zelf, van saus tot garnering. We leggen de lat hoog en uiteraard kon het brood niet achterblijven: Hans Keurhorst ontving ons wensenlijstje en ontwikkelde de perfecte bol: De Bollinobol, uniek in zijn soort en alleen bij ons verkrijgbaar
Een blauw krat vol kadetjes, pistoletjes, Italiaanse bollen, stokbroden en Turkse broden stond midden in de zaak. Hoogste tijd om het perfecte broodje te kiezen, maar hoe kies je dan? Door heel veel en kritisch te proeven. Een stukje van die, een stukje van dat, dippen in zout, dippen in zoet. Het pistoletje leek een goede kanshebber; klein en licht, knapperig van buiten en zacht vanbinnen. Toch haalde ze de eindstreep niet en werd ze afgekeurd vanwege haar korst, die net een tikkeltje te taai was. On to the next: Het Turkse brood; plat en luchtig, zeker niet taai, maar wel net te zacht. Dit werd hem ook niet.
Perfectie
We gaven niet op en zochten verder. Het moest een broodsoort zijn die van structuur heerlijk vers is en niet te veel smaak bevat, zodat de verschillende soorten ingrediënten in het beleg de boventoon voeren. Het brood moest als het ware de ingrediënten begeleiden en versterken, zoals een olijf dat doet in de klassieke Martini. Wat bleek? Zo’n broodje bestond niet.
Mix & match
Dan maken we hem toch zelf? En zo ontstond in de bakkerij van Keurhorst de ware Bollinobol: een kruising tussen de pistolet en Turks brood. Knapperig en dun van buiten, dankzij de pistolet en luchtig en oliezacht van binnen dankzij het Turks brood. Win, win.